Balık tüketimi kış aylarının neden olduğu depresyonu önleyebilir

Uzman Psikolog Dilruba Işın, kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel depresyonun balık tüketimi ile azaltılabileceğini belirtti. Soğuk havanın etkisiyle birçok insanın evde kaldığı dönemde, mevsim geçişlerinde görülen ve pek fark edilmeyen mevsimsel depresyonun ruh sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Mevsimsel depresyonun bilinen belirtileri arasında sürekli uyku hali, yataktan kalkmama isteği ve öz bakımda gerileme gibi durumlar yer alıyor. Uzman Psikolog Işın, balığın içerdiği omega3 yağ ve vitaminlerin ruh halini iyileştirerek depresyon belirtilerinin azalmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan depresyon vakalarıyla ilgili konuşan Işın, balık tüketiminin omega3 alımını artırdığını ve depresyonun azalmasında kolaylık sağladığını belirtti. Konuyla ilgili yapılan çalışmalarda, geleneksel diyetlerden Akdeniz, İskandinav ve Mınd diyetlerinin omega3 içerdiği için depresyonu yüzde 20-30 oranında azalttığı da ortaya çıktı. Işın, Sivas’ta da kış aylarında balık tüketiminin artmasıyla omega3 ve omega6 yağ asitleri alımının arttığını ve bu durumun depresyonla mücadelede destekleyici bir rol oynadığını söyledi. Sağlıklı beslenme konusunda önemli bir faktör olarak öne çıkan balığın depresyonun tedavisinde de yardımcı olabileceğini vurgulayan Işın, diğer beslenme uzmanlarının da tavsiyesi olan haftada iki ya da üç kez balık tüketme önerisine dikkat çekti. Işın, son olarak her bireyin vücuduna göre uygun beslenme şeklini belirlemesi gerektiğini ve bu konuda uzmanların tavsiyesine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*